Uspešno završen projekat prekogranične saradnje “Eko Tamiš – novi turistički proizvod”

U Privrednoj komori Srbije – Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga, održana je 11.septembra 2019.godine održana završna konferencija projekta „Eko Tamiš-novi turistički proizvod“ INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, koji je započet u junu 2017.godine i koji je trajao 27 meseci. Na konferenciji za medije je bilo reči o realizovanim aktivnostima tokom projekta„Eko Tamiš-novi turistički proizvod“ i ujedno je bila prilika da se promoviše film o projektu.

O realizaciji aktivnosti tokom projekta je govorio direktor PKS- RPK Južnobanatskog upravnog okruga, Dr Marko Ćulibrk, posebno istakavši izuzetnu saradnju sa lokalnim samoupravama. .Istakao je ključne aktivnosti koje su realizovane i to:

• Napravljena je Studija o novom turističkom proizvodu – identifikovani prostorni turistički potencijali reke Tamiš za biciklističke staze, staze za pešačenje, sportski ribolov, mesta za posmatranje ptica i mesta za vožnju kajaka i kanua.. Na osnovu studije je urađen niz lifleta, brošura i nekoliko mapa za pecanje, veslanje, vožnju bicikla, staza za šetnje, posmatranje ptica i o svim naseljenim mestima duž Tamiša.
• Održano preko 10 treninga za animatore u turizmu, predstavnike lokalnih samouprava, za promociju lokalnog mikro biznisa i prateće delatnosti u turizmu ( preko 200 učesnika ). Treninzi su pružili priliku različitim stejkholderima u sektoru turizma da aktivno učestvuju u procesu podizanja nivoa znanja i veština koja će im omogućiti da u što većoj meri iskoriste potencijal reke Tamiš za unapređenje socioekonomskog razvoja Banata.
• Postavljena i unapređena turistička infrastruktura – info table, klupe, stolovi, nadstrešnice, kante, mostići, osmatračnice za ptice; obeležene biciklističke i pešačke staze.
• Sprovođenje ovog projekta omogućilo je nabavku katamarana, kanua i bicikala.
• Tokom projekta vršena promocija na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu, Briselu, Bukureštu i Aradu, kao i na privrednim izložbama u Subotici i Novoj Pazovi.
• Organizovane su dve promo ture za medije i predstavnike turističkog sektora (oko 70 učesnika) koji su obišli značajne lokacije za razvoj turizma, sa obe strane granice.
• Poslednja značajna aktivnost projekta, promo regata je okupila oko 10 učesnika iz Srbije i Rumunije koji su u periodu od 20. do 24. avgusta 2019. godine veslali na pojedinim deonicama reke Tamiš, sa obe strane granice.

Potom se prisutnima u ime rumunskih partnera obratila Suzana Stojanović, iz Temišvara iskazavši veliko zadovoljstvo saradnjom sa partnerima, rezultatima projekta. Prisutnim novinarima se potom ispred vodećeg partnera Pokreta gorana i centra volontera Pančevo, obratila predsednica Ljiljana Konevski, koja je izrazila ogromno zadovoljstvo saradnjom sa svim partnerima tokom ovog projekta, istakavši da rezultati projekta treba da u narednom periodu dođu do punog izražaja, obzirom da je sa svim lokalnim samoupravama koje se oslanjaju na Tamiš, i nizom saradnika potpisan Memorandum o saradnji.

U okviru projekta „Eko Tamiš-novi turistički proizvod“ pripremljen je film o postignutim rezultatima, sprovedenim aktivnostima i utiscima krajnjih korisnika projekta koji je na ovoj konferenciji i predstavljen, a takođe je emitovan na nekoliko elektronskih medija.Rezultati projekta su još jednom potvrdili opravdanost projektne ideje – značajnu ulogu eko turizma u podsticanju socioekonomskog razvoja Banata.

Ovo je bila prilika da konferenciji prisustvuju svi saradnici koji su omogućili realizaciju projekta. Za sve učesnike konferencije je potom organizovan koktel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *